Tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämistä koskevan direktiivin eli SUP-direktiivin soveltamisalaan kuuluvat tietyt direktiivissä nimenomaisesti luetellut kertakäyttömuovituotteet, oxo-hajoavasta muovista valmistetut muovituotteet sekä kaikki muovia sisältävät kalastusvälineet. Direktiivi edellyttää tuoteryhmästä riippuen eri toimia: kulutuksen vähentämistä, tuotekieltoja, tuotteiden ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia sekä laajennettua tuottajavastuuta.
Tavoitteena on vähentää muoviroskaa ympäristössä, erityisesti meriympäristössä, edistää kiertotaloutta ja yhtenäistää tuotesääntelyä EU:n sisämarkkinoilla.
Heinäkuussa 2019 astui voimaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi, jossa säädetään kertakäyttöisten muovituotteiden ja niiden ympäristövaikutusten vähentämisestä.
Direktiivin mukaan seuraavien kertakäyttöisten muovituotteiden markkinoille saattaminen on kielletty 3.7.2021 alkaen: vanupuikot, ruokailuvälineet, lautaset, pillit, juomien sekoitustikut, ilmapallojen varret, vaahdotetusta polystyreenistä valmistetut elintarvikepakkaukset (astiat, joissa säilytetään elintarvikkeita, jotka on tarkoitettu syötäväksi välittömästi, syödään tavallisesta astiasta ja ovat valmiita syötäväksi ilman lisävalmistamista), vaahdotetusta polystyreenistä valmistetut juomapakkaukset, ml. niiden korkit ja kannet, vaahdotetusta polystyreenistä valmistetut juomamukit, ml. niiden korkit ja kannet.
Poikkeuksena edelliseen ovat sellaiset pillit ja vanupuikot, jotka kuuluvat lääkinnällisistä laitteista annettujen direktiivien soveltamisalaan.
Mitä tuotteita merkintävelvoite koskee?
Merkinnät on laitettava seuraaviin tuotteisiin ja pakkauksiin:
Merkintävaatimukset koskevat 3.7.2021 alkaen markkinoille saatettavia tuotteita.
Miten merkintävaatimuksen piiriin kuuluvat tuotteet on merkittävä?
Merkintä koostuu kuvasta (kilpikonnasymboli) ja kuvan alla olevasta tietotekstistä, joka kertoo, että tuotteessa on muovia. Merkinnän tekstin on oltava kaikilla kansallisilla kielillä eli Suomessa suomeksi ja ruotsiksi. Monikielisessä merkinnässä kuvaosaa ei tarvitse toistaa, mutta tekstikäännösten on sijaittava kuvan läheisyydessä.
Kuka vastaa merkinnän kiinnittämisestä?
Suomessa merkinnän kiinnittämisestä vastaa valmistaja, markkinoille saattaja tai jakelija. Ennen 23.8.2021 markkinoille saatettuja tuotteita ei tarvitse merkitä.
Millainen merkinnän pitää olla?
Jokaiselle merkintää vaativalle tuoteryhmälle on oma merkintänsä. Esimerkkinä kuvat juomamukien merkinnöistä.
Täytäntöönpanosäädöksestä löytyvät kuvat juomamukimerkinnöistä. Juomamukeihin, jotka on tehty osittain muovista, pitää painaa värillinen merkintä. Kokonaan muovista tehtyihin juomamukeihin joko painetaan tai kaiverretaan tai kohokuviodaan oikea merkintä
Lähteet:
https://tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/kertakayttoiset-muovituotteet-sup#c181c22d
https://www.pakkaus.com/usein-kysytyt-kysymykset-sup-direktiivista/